Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.                      www.eu-skladi.si

 

 

PROJEKT GOZDNA IGRALNICA

Projekt GOZDNA IGRALNICA bomo v šolskem letu 2020/2021 izvajale kot nov projekt, v sklopu Mreže gozdnih vrtcev Slovenije.


Gozd je za otroke čarobni prostor, saj je vedno v gibanju in spreminjanju, zato je odlično okolje za njihov celostni razvoj. Odgovornost odraslih - vzgojiteljev, učiteljev in staršev, pa je v tem, da otroci ta prostor tako ponotranjijo, da povezanost z naravo, postane in kasneje tudi ostane del njihovega vsakdanjega življenja.

 

Ker je naš vrtec naravnano vpet v biotsko zelo bogato okolje, želimo otrokom ponuditi čim več stika z njim. K temu nas vodijo tudi novejša dognanja nevrofiziologov, ki dokazujejo, da se možgani pospešeno razvijajo prav v prvih petih letih življenja. Naravno okolje, ki naenkrat stimulira vse čute, pripomore k boljšemu razvoju in počutju. Tako otrok, ki ga vodi prirojena radovednost, postane aktiven - se giblje, raziskuje, krepi svojo ustvarjalnost, s čimer povečuje število povezav med možganskimi celicami. Z aktivnostjo, otroci nabirajo nove izkušnje, jih urejajo, povezujejo, nadgrajujejo, širijo svoja zanimanja, ob tem pa razvijajo pozitiven odnos do narave. 

 

Dejavnosti v sklopu gozdne pedagogike stimulirajo otrokov psihosocialni, fizični in kognitivni razvoj. Vzgojitelji, učitelji in drugi strokovni delavci opažamo, da otroci po rednih obiskih gozda:

- razširijo svoj besedni zaklad,

- so bolj motivirani za delo,

- postanejo bolj pogumni in samozavestnejši pri učenju in prilagajanju,

- izražajo več pozitivnih in manj negativnih čustev in

- postanejo boljši opazovalci in raziskovalci.

 

Običajno se izboljša tudi:

- koordinacija celotnega telesa, občutek za orientacijo, ročne spretnosti

- koncentracija, spomin in zaupanje vase in v lastne sposobnosti

 

Gozdna pedagogika pa ne koristi le otrokom. Poučevanje v naravnem okolju tudi pedagogom omogoča razvoj novih pedagoških idej, metod in osebno rast. Zato gozd, v katerem se vsi dobro počutimo, obiskujemo celo šolsko leto, ne glede na vreme. 

 

Na nivoju skupin bomo sodelovali v Unicefovem projektu MESEČNA PISMA. Mesečno bomo prejemali pisma, ki bodo vsebovale delavnice, ki jih bomo izvedli na temo otrokovih pravic in ciljev trajnostnega razvoja.

 

Vodja projekta vzg. MARTINA MAKOVEC ŽAGAR

Zadnji projekti iz vrtca

PROJEKT GOZDNA IGRALNICA

Projekt GOZDNA IGRALNICA bomo v šolskem letu 2020/2021 izvajale kot nov projekt, v sklopu Mreže gozdnih vrtcev Slovenije.

Več

PROJEKT Z GIBANJEM DO ZDRAVJA

V letošnjem šolskem letu, letu 2020/2021 nadaljujemo z projektom  Z GIBANJEM DO ZDRAVJA v povezavi z športnim programom MALI SONČEK.

Več

PROJEKT: ZDRAVJE V VRTCU

V letošnjem šolskem letu 2020/2021 bomo že drugo leto izvajali projekt, v katerega so zajeta različna področja.  Rdeča nit skozi to šolsko leto projekta Zdravje v vrtcu, ki ga podpira NIJZ (NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE) je POČUTIM SE DOBRO 2.

Program promovira zdravje ter usmerja izvajanje aktivnosti za ohranjanje in krepitev zdravja v vrtčevskem okolju in izven tega. 

Več

Zadnji dogodki iz vrtca

SONČKI IN MESEC MAREC

Na kaj najprej pomislimo ob imenu meseca »MAREC«? Na pomlad, sonce, ptice, cvetlice,  dan žena, dan mučenikov, materinski dan in še veliko znanih svetovnih dni, kot npr. gozdov, lutkarjev, gledališča, meteorologije, strpnosti, ustne higiene, voda in še bi lahko naštevali. Vas zanima kaj vse smo Sončki počeli v mesecu marcu? Kar precej naštetih dni smo obeležili. 

Več

MESEC MAREC PRI GUMBKIH

V mesecu marcu se je pri Gumbkih veliko dogajalo. Urili so prste, telovadili, opravljali »hišna opravila« in vsakodnevno hodili na obhod Artič.. hehe, malo za hec, malo za res

Več

POMLADNI RINGARAJČKI

Pust širokih ust je pregnal zimo in priklical prve znanilce pomladi. Res da ni imel veliko dela, saj nam letošnja zima ni prinesla kaj dosti snega, so se pa Ringarajčki zato vseeno zelo razveselili toplih žarkov sonca...

Več
Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani