PIŠITE NAM! VPRAŠAJTE NAS!

E-pošta
Ime in priimek
Pustite sporočilo
 

OPSI PROJEKTA  

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.                      www.eu-skladi.si


POVZETEK PREDAVANJA ZA STARŠE

22. 1. 2018 smo v vrtec povabili predavateljico z več kot 38 leti praktičnega dela s področja psihologije osebnosti, medosebnih odnosov, pomena komunikacije v izobraževanem, svetovalnem in terapevtskem delu. Dr. Zdenka Zalokar Divjak je tudi avtorica več kot 250 strokovnih člankov in 6 samostojnih knjig.

Na predavanju z naslovom Ustrezni pogoji, ki omogočajo zdrav duševni, telesni in duhovni razvoj otroka je poudarila pomen doslednosti in dobrega sodelovanja med starši in vrtcem. V nadaljevanju je predstavljenih le nekaj njenih misli, ki pa se le malo približajo temu, kaj smo lahko tako starši kot strokovne delavke pridobili na predavanju, ki nam je vsem skupaj hitro minilo.

 

Otrok naj bi se vključil v vrtec pri enem letu. Takrat se zaključi obdobje, ko je otrok dojenček (se doji) in postane malček. Novo razvojno obdobje pa prinaša s seboj nove razvojne zahteve, zato za skladen razvoj otrok poleg staršev potrebuje vrstnike. V začetku je duda še priporočljiva, saj otroku nudi varnost, se z njo potolaži, nekje pri 18 mesecih naj bi jo otrok opustil. Vendar ni otrok tisti, katerega je potrebno v to prepričati, se z njim pogovarjati in pregovarjati, da bi razumel in se sam za to odločil, ampak je to naloga odraslih. Predolga uporaba dude se hkrati z odlaganjem prehoda na nepasirano hrano odraža v vedno večjih govornih težavah otrok, saj se govorni aparat ne razvija ustrezno. Predavateljica se je dotaknila tudi spanja, saj je vedno več otrok, ki po kosilu ne bi več spali. Po njenem mnenju bi moralo vsaj 90% otrok do 5. leta še spati, res pa je, da bi se popoldne morali veliko več gibati in bi zvečer lažje zaspali.

 

Veliko je bilo dobrih misli, podprtih z izkušnjami in tudi raziskavami, zato je prav vsak lahko našel kaj dobrega zase, se spomnil, kaj dela dobro in kaj bi lahko še spremenil. Za konec pa misel o kazni, o kateri se veliko razmišlja in govori v zadnjem času, mnenja tem, ali jo potrebujemo ali ne, pa so si zelo različna: 

»Preventiva proti kazni je DOSLEDNOST.«

Zadnji projekti iz vrtca

PROJEKT: GLASBENA SKRINJICA

Zakaj glasba?

Ker otroke:

- pomirja in sprošča,

- vpliva na razvoj njihovih možganov,

- spodbuja medsebojne interakcije,

- navaja na sodelovanje in prilagajanje,

- vpliva na otrokov osebnostni razvoj,

- navaja otroke na subtilnost,

- spodbuja kreativnost,

- nudi občutke zadovoljstva in sprejemanja.

Več

PROJEKT: EKO VRTEC

CILJI, ki uresničujejo program ekovrtec so razvijanje pozitivnih medsebojnih odnosov, učinkovita raba naravnih virov, spodbujanje kreativnosti in izmenjava idej ter vzgoja za zdrav način življenja v zdravem okolju.

Več

PROJEKT: Z GIBANJEM DO ZDRAVJA

V šolskem letu 2016/2017 nadaljujemo z projektom Z GIBANJEM DO ZDRAVJA, v povezavi s športnim programom MALI SONČEK.

Več

Zadnji dogodki iz vrtca

PALČKOV ORIENTACIJSKI POHOD

Smerokazi na deblih, pisani nahrbtniki na ramenih otrok in drevesa, ki so že ob vstopu v gozd nekako obljubljala pravo malo pustolovščino … Vse to je zaznamovalo PALČKOV ORIENTACIJSKI POHOD po Banovi hosti.

Več

PALČKI SMO PRESPALI V VRTCU

Pa smo dočakali večer, ko smo namesto domače sobe in svoje postelje preživeli noč kar v vrtcu. Otroci smo ga res nestrpno čakali, saj smo se sami dogovorili, kako bi potekalo druženje...

Več

ŽOGICE NA OBISKU ZAVETIŠČA ZA MALE ŽIVALI BREŽICE

Otroci iz skupine Žogice smo se v četrtek, 24.5.2015 na povabilo Izakove mamice podali na obisk Zavetišča za male živali v Brežicah. To je bil kar podvig, saj smo šli prvič na lokalni avtobus in to je bilo za nas kar doživetje.

Več
Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani