Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.                      www.eu-skladi.si

 

DEVETOŠOLCI V STIČNI IN NA BOGENŠPERKU

V torek, 6. 10. 2020, so učenci 9. razreda obiskali cistercijanski samostan v Stični in grad Bogenšperk.

 

Najprej so se ustavili v Stični, kjer so spoznali red cistercijanov in njihovo življenje, posvečeno tišini, molitvi in delu. V muzeju so si ogledali stiške rokopise in izvedeli, kakšen je bil pomen knjig v srednjem veku. Sprehodili so se po križnem hodniku in si zapomnili imena dveh najbolj znanih menihov zadnjih let - patra Gabrijela Humeka, ki je bil slikar in patra Simona Ašiča, ki je bil znan zeliščar. V samostanu je delujoča trgovina - čajarna - kjer prodajajo čaje po recepturi patra Simona.

 

 

 

 

Na gradu Bogenšperk pa so učenci izvedeli, kakšno je bilo življenje znanega Slovenca Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je svoj pečat pustil tudi v Krškem. V gradu so v posameznih prostorih prikazana področja, ki so zanimala Valvasorja. Najbolj ga poznamo po njegovi enciklopediji Slava vojvodine Kranjske. Valvasor je do danes edini Slovenec, ki je bil sprejet v angleško Kraljevo družbo - najstarejše strokovno združenje, ki se ukvarja predvsem z matematičnimi in naravoslovnimi znanostmi.

 

Uspehi v šoli

Področno iz atletike 2019

Konec maja, v torek, 28. maja 2019, je na atletskem stadionu v Brežicah potekalo področno prvenstvo iz atletike, ki so se ga udeležile tri naše učenke: Vita Rožman, Lucija Pernišek in Lara Zorko. Najuspešnejša je bila Vita Rožman, ki je osvojila drugo mesto v teku na 100 m.

Več

LOGIČNA POŠAST 2019, DRŽAVNO TEKMOVANJE

soboto, 21. maja 2019, se je 21 učencev od prvega do devetega razreda udeležilo državnega tekmovanja iz logike Logična pošast v organizaciji društva Mathema.

Več

Nogometaši občinski prvaki

V ponedeljek in sredo, 6. 5. in 8. 5. 2019, je potekalo občinsko prvenstvo v nogometu za mlajše dečke.

Več
Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani