OPSI PROJEKTA  

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.                      www.eu-skladi.si

 

OBISK VETROVNIKA V LOGATCU

V četrtek, 3. 10. 2019, so učenci 9. razreda obiskali vetrovnik v Logatcu.

 

"Šli smo v Logatec, in sicer v Vetrovnik Logatec.

Tam smo bili priča kratki predstavitvi vetrovnika, nato pa smo si šli pogledati motorje vetrovnika. Sicer so štirje, vsak ima moč 250kW, torej vsi skupaj en MW(megawatt), približno 1/1000 vse elektrike v Sloveniji na leto. Vsak motor ima premer okoli 4 m. Ima velike lopatice, ki se zavrtijo 16 krat na sekundo. Veter, ki ga proizvedejo lopatice, se preusmeri v sobo dve nadstropji višje, in sicer v stekleno komoro, imenovano vetrovnik. Veter pri največji hitrosti skozi mrežico, ki preprečuje, da bi ljudje padli dol, piha s hitrostjo okoli 250 km/h. Mi smo si v vetrovniku podajali žogo, ko je veter pihal okoli 70 km/h, učitelj Vlado je poskusil leteti, Jaka in Gašper pa sta se spretno preizkusila v saltah in drugih poskokih. V vetrovniku smo bili priča nenavadnemu pojavu, in sicer, da dež lahko pada navzgor.

Na koncu je sledil kratek test in odhod proti Ljubljani."

 

Matic Kink, 9. a

 

 

 

Uspehi v šoli

Področno iz atletike 2019

Konec maja, v torek, 28. maja 2019, je na atletskem stadionu v Brežicah potekalo področno prvenstvo iz atletike, ki so se ga udeležile tri naše učenke: Vita Rožman, Lucija Pernišek in Lara Zorko. Najuspešnejša je bila Vita Rožman, ki je osvojila drugo mesto v teku na 100 m.

Več

LOGIČNA POŠAST 2019, DRŽAVNO TEKMOVANJE

soboto, 21. maja 2019, se je 21 učencev od prvega do devetega razreda udeležilo državnega tekmovanja iz logike Logična pošast v organizaciji društva Mathema.

Več

Nogometaši občinski prvaki

V ponedeljek in sredo, 6. 5. in 8. 5. 2019, je potekalo občinsko prvenstvo v nogometu za mlajše dečke.

Več
Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani