PIŠITE NAM! VPRAŠAJTE NAS!

E-pošta
Ime in priimek
Pustite sporočilo
 

OPSI PROJEKTA  

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.                      www.eu-skladi.si


PREDAVANJE O VZHODNI AFRIKI

V petek, 26. 10. 2018, nas je obiskala Jana Dular, 32-letna humanitarka in univerzitetna diplomirana pravnica iz okolice Novega mesta. V vzhodni Afriki (Uganda, Tanzanija, Malavi) živi in humanitarno deluje že 10 let.

 

Predstavila nam je svoje življenje na »črnem kontinentu« in že takoj na začetku predavanja razbila mit o »revni Afriki«.

Opisala je življenje na podeželju in povedala, na kakšen način poučuje otroke, ki obiskujejo osnovno šolo. Naučila se je celo jezik čečeva, ki ga govorijo v Malaviju. Skupaj z ostalimi prostovoljci so prišli do zaključka, da je potrebno odrasle in otroke naučiti različnih veščin, spretnosti, da se lahko sami znajdejo v življenju (gojenje kokoši, prodaja jajc, obdelovanje polj). V vseh treh državah je s pomočjo prostovoljcev zgradila majhne, prikupne šole, kjer se otroci naučijo branja, pisanja in računanja.

 

Izvedeli smo, da ti otroci ne poznajo čokolade, ampak se sladkajo s sladkornim trsom. Mame nimajo vozičkov za dojenčke, ampak jih nosijo na hrbtu. Ženske v Afriki bi rade imele dolge ravne lase, mi pa njim zavidamo njihove kodre. Njihove hiše so narejene iz vej, ki jih »zadelajo« z blatom, kosilo kuhajo zunaj, umivajo pa se v bližnjem jezeru. Njihov jedilnik ni tako raznovrsten kot naš, skozi vse leto jedo le banane s fižolom in koruzno polento z omako. Meso je na mizi le dvakrat letno.

 

Otroci hodijo v šolo peš, v eno smer prehodijo tudi do 10 kilometrov. Včasih ena sama učiteljica uči tudi po 200 otrok. Osemletno šolanje uspe dokončati približno deset otrok. Vsi otroci nosijo uniforme in imajo pobrite glave, da ne bi imeli uši. Ko pridejo  domov, peljejo živino na pašo, nabirajo drva in gredo po vodo v bližnje jezero. Srednjo šolo in študij na univerzi je potrebno plačati, zato skorajda nihče izmed teh otrok nima možnosti, da bi se naprej izobraževal.

 

So pa zelo iznajdljivi in ponosni ljudje. Natikače si naredijo iz avtomobilskih gum ali usnja, izdelujejo različne košare, lesene izdelke, ogrlice, zapestnice, različne lesene spominke.

 

Njihovo življenje kroji rek »Ne stokaj, išči rešitve.«

 

Domačini se Ama Jani za njena dobra dela zahvalijo s plesom in različnimi spominki, ki jo bodo varovali v življenju.

Jana je svojo srečo našla pod afriškim nebom, kjer bo še naprej sledila svojim sanjam.

 

 

 

 

 

 

Uspehi v šoli

Področno iz atletike 2019

Konec maja, v torek, 28. maja 2019, je na atletskem stadionu v Brežicah potekalo področno prvenstvo iz atletike, ki so se ga udeležile tri naše učenke: Vita Rožman, Lucija Pernišek in Lara Zorko. Najuspešnejša je bila Vita Rožman, ki je osvojila drugo mesto v teku na 100 m.

Več

LOGIČNA POŠAST 2019, DRŽAVNO TEKMOVANJE

soboto, 21. maja 2019, se je 21 učencev od prvega do devetega razreda udeležilo državnega tekmovanja iz logike Logična pošast v organizaciji društva Mathema.

Več

Nogometaši občinski prvaki

V ponedeljek in sredo, 6. 5. in 8. 5. 2019, je potekalo občinsko prvenstvo v nogometu za mlajše dečke.

Več
Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani