PIŠITE NAM! VPRAŠAJTE NAS!

E-pošta
Ime in priimek
Pustite sporočilo
 

OPSI PROJEKTA  

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.                      www.eu-skladi.si


PO POTEH KULTURNE DEDIŠČINE

V ponedeljek, 8. 10. 2018, so učenci 8. razreda odšli na ekskurzijo z naslovom Po poti kulturne dediščine.

 

Nikjer drugje v Sloveniji ni bilo na tako majhnem območju rojenih toliko pomembnih mož kot na območju med Vrbo in Žirovnico.

Učenci so spoznavali življenje in delo slavnih mož, ki so se rodili v vaseh pod Karavankami, primerjali življenje nekoč in danes ter spoznali glavne značilnosti pokrajine.

 

 

Vaška lipa v Vrbi
je stara več kot 200 let. Okoli nje je 16 kamnitih stolov, kjer so se zbirali vaški gospodarji in se pogovarjali o raznih pomembnih stvareh...

 

 

 

Prešernova rojstna hiša v Vrbi
je bila odprta na pobudo tedanjih kulturnih delavcev in Frana Saleškega Finžgarja. Notranja oprema hiše je iz časa pesnikovega življenja in predstavlja tipično gorenjsko gruntarsko kmetijo. O pesnikovem delu priča knjižna zbirka prevodov pesmi v različne svetovne jezike, različne izdaje Poezij ter najnovejše, ilustrirane izdaje Prešernovih pesmi.

 

 

 

Rojstna hiša pisatelja Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah
je tipična kajža. Ureditev hiše in predmeti v njej so postavljeni v čas pisateljeve mladosti, ki jo je tu preživljal. Hiša nam skupaj s kozolcem in skednjem ponazarja, v kakšnem okolju je živel in delal gorenjski kajžar in obrtnik ob koncu 19. in začetku 20. stoletja. Pri Dolenčevih so se ukvarjali s tkalstvom in krojaštvom (oče je bil prvi krojač v fari, ki je imel šivalni stroj). V spodnjih prostorih kajže je predstavljeno Finžgarjevo življenje in delo.

 

 

Rojstna hiša pisatelja Janeza Jalna na Rodinah
je bila za javnost odprta leta 1997. V njej je prikazano življenje in delo tega našega pisatelja, razstavljeno je dokumentirano gradivo (originalni rokopisi in slike), objavljena knjižna dela, nagrade in priznanja, ki jih je dobil za svoja dela. V njej še vedno živi pesnikov pranečak, ki je s pisateljem preživel kar precej let.

 

 

 

 

 

Uspehi v šoli

Nogometaši občinski prvaki

V ponedeljek in sredo, 6. 5. in 8. 5. 2019, je potekalo občinsko prvenstvo v nogometu za mlajše dečke.

Več

Četrtfinale v košarki za mlajše dečke

V torek, 26. 3. 2019, je na šoli potekalo četrtfinale v košarki za mlajše dečke, kamor so se uvrstili tudi naši učenci, kar je velik uspeh že sam po sebi.

Več

MARUŠA IN ELA SREBRNI

V sredo, 6. 3. 2019, je v Osnovni šoli Leskovec pri Krškem potekalo področno tekmovanje iz znanja geografije.

Več
Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani