Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.                      www.eu-skladi.si

 

 

 

GRADIVA ZA ŠOLSKO LETO 2021/2022

Obeležili smo svetovni dan čebel

20. 5. 2021 smo v našem vrtcu obeležili 4. svetovni dan čebel in v ta namen smo ustvarjali na temo čebelic in medse povabili čebelarja.

Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije nas je Čebelarsko društvo Brežice povabilo k sodelovanju, zato smo v tednu praznovanja Svetovnega dne čebel ustvarjali, risali, sestavljali čebelice, panje, čebelnjake in rožice.

 

Gumbki smo skozi zgodbico vzgojiteljice ugotavljali, kako nastane med, nato pa smo odtiskovali satovje in nanj lepili čebelice iz papirja.

Sončki smo ob ustvarjanju ves teden prepevali Slakovo skladbo Čebelar in se zavrteli na Čukovo melodijo »Če čebelice«.

 

Vsi vrtičkarji pa smo se razveselili obiska čebelarja Tineta, ki je tudi Filipov in Julijin dedek. Vsaki skupini je »pri kozolcu« predstavil, kako čebelice nabirajo cvetni prah in ga prinašajo v panje. Povedal nam je, da obstaja 500 različnih vrst čebel, avtohtona kranjska sivka pa je del slovenske narodne identitete. Sam ima 70 čebeljih družin, v katerih je podobno kot v družinah doma: mami, ati in veeeeliko otrok. Seveda so v čebelnjaku še drugi poklici kot so stražarke, čistilke in druge marljive delavke.

Postavljali smo vprašanja: zakaj se iz posodice kadi, koliko čebel ga je pičilo, ali čebelice res poginejo, ko nas pičijo, kako prinesejo med, ali so čebelice žejne, zakaj ima klobuk… veliko nas je zanimalo. Še posebej pa so nas mikale pisane »pikice« na krožniku. To je bil cvetni prah, ki smo ga poskusili. Dobili  smo tudi žličke, da smo jih namočili v kozarček medu ter polizali kot sladke lizike.

 

 

 

Nato smo čebelice iskali na travniku, drugi smo se odpravili v gozd, na sprehod, Sončki pa smo ustvarjali čebelarsko pravljico in risali s kredami na asfaltnem dvorišču pred šolo.

Nekaj so pa otroci že vedeli: čebelice so zelo pomembne za naše življenje!

 

 

Zapisala: vzg. Suzana Bogovič

Zadnji projekti iz vrtca

PROJEKT GOZDNA IGRALNICA

Projekt GOZDNA IGRALNICA bomo v šolskem letu 2020/2021 izvajale kot nov projekt, v sklopu Mreže gozdnih vrtcev Slovenije.

Več

PROJEKT Z GIBANJEM DO ZDRAVJA

V letošnjem šolskem letu, letu 2020/2021 nadaljujemo z projektom  Z GIBANJEM DO ZDRAVJA v povezavi z športnim programom MALI SONČEK.

Več

PROJEKT: ZDRAVJE V VRTCU

V letošnjem šolskem letu 2020/2021 bomo že drugo leto izvajali projekt, v katerega so zajeta različna področja.  Rdeča nit skozi to šolsko leto projekta Zdravje v vrtcu, ki ga podpira NIJZ (NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE) je POČUTIM SE DOBRO 2.

Program promovira zdravje ter usmerja izvajanje aktivnosti za ohranjanje in krepitev zdravja v vrtčevskem okolju in izven tega. 

Več

Zadnji dogodki iz vrtca

SRČKOV TEK ZA ZDRAVO SRCE

V torek, 8. 06. 2021, so v vrtec vsi otroci prišli športno oblečeni. Čakal jih je namreč srčkov tek, ki smo ga organizirali na travnatem igrišču ob šoli, kjer se vedno z veseljem igramo in telovadimo.

Več

Obeležili smo svetovni dan čebel

20. 5. 2021 smo v našem vrtcu obeležili 4. svetovni dan čebel in v ta namen smo ustvarjali na temo čebelic in medse povabili čebelarja.

Več

OBISK POMLADNE VILE

Letošnja pomladna vila je otroke vrtcu obiskala v času, ko se je le-ta že nadvse bohotila po okoliških gozdovih in travnikih...

Več
Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani