Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.                      www.eu-skladi.si

 

 

OBELEŽILI SMO SVETOVNI DAN ZEMLJE

SVETOVNI DAN ZEMLJE je 22. 4. in tako smo tudi letos obeležili ta dan v našem vrtcu.. Naravi smo pomagali posaditi rastline in jo presenetili z risbicami za njen rojstni dan..

 

Zemlja je zelo stara in je edini planet, za katerega vemo, da na njem obstaja življenje. Nimamo nobenega drugega takega planeta. Zato je pomembno, kako z njo ravnamo in kaj lahko naredimo, da bi bila čim boljši planet za življenje in bi tudi ona še dolgo živela. Praznuje pa tudi rojstni dan. In to je 22.4. Takrat se še posebej potrudimo in naredimo kaj dobrega za njo. Tako smo tudi v našem vrtcu praznovali njen rojstni dan.

 

Naši najmlajši otroci iz skupine Žogic so posejali nizki fižol v lončke. Otroci so lončke napolnili z zemljo, vanjo položili fižol in na koncu lončke zalili z vodo. Ko bodo fižoli zrastli, pa jih bodo otroci odnesli domov in jih doma skupaj s starši posadili na vrt. Tako bodo celo poletje lahko opazovali rastline in na koncu obirali fižol, seveda pa bodo za fižol na vrtu pomagali skrbeti in ga zalivali.

 

Otroci iz skupine Gumbki so sejali različna semena in poskušali sajenje semen v različne medije. V brisačo, vato in temen prostor. Lončke s semeni bodo opazovali in ugotavljali, kaj se z njimi dogaja.

 

 

 

 

V skupini Ringarajčki so se otroci najprej pogovarjali o tem, kaj vse je narava okoli nas, zakaj zalivamo, sejemo, sadimo in kako drevesa dobijo hrano. Tako so otroci povedali, da je narava travnik, živali, rože, drevesa.. Ugotovili so, da drevesa dobijo vodo in hrano iz korenin, ki so v zemlji. Voda pa v zemljo pride, ko dežuje. Nato so otroci pri mizi opazovali zemljo, jo vonjali, tipali in se z njo igrali. Potem so vzeli lončke jih napolnili z zemljo in vanje posejali različna semena zelenjave. Lončke so postavili na okensko polico, kjer je dovolj svetlobe in jih zalili.

 

Najstarejši otroci iz skupine Kapljice so od doma prinesli lončke. Sami so sejali semena rož in solate. V en lonček so posejali sončnice, v drugega solato in v tretjega tagetes. Lončke s semeni bodo opazovali, jih preučevali in jih pridno zalivali.

 

 

 

 

V skupini Sončki so imeli ob svetovnem dnevu Zemlje kar dvojno praznovanje. Veselili so se ob Lukasovem rojstnem dnevu in dnevu Zemlje. Praznovali so, ker so se veselili, da lahko živijo na planetu Zemlja, ki je naša velika hiša. Zato so pripravili »darila«: narisali so veliko rožic, dreves, čebelic, metuljev, sonce in mavrico. V lončke so posejali fižol, paradižnik, rukolo, bučke in kumarice. To je tudi njihovo darilo za Zemljo, da ne bo dobila vročine.

 

Vse oddelke sta obiskala in presenetila nadobudna vrtnarja Fonzi in Fonzika. Joj, ta Fonzi pa res ni nič vedel! Komaj so ga otroci prepričali, da sadimo in sejemo v zemljo in ne v plastelin, da ni »Tonček«, ampak lonček, da rastline ne zalivamo z mlekom, ampak z vodo… Še dobro, da je bila zraven Fonzika, ki nam je pokazala, kako se pravilno sadi in seje.

 

Veselo dopoldne pa so vse skupine končale zunaj v naravi na svežem zraku.

 

ZAPISALA vzg. Katarina Starc

Zadnji projekti iz vrtca

PROJEKT GOZDNA IGRALNICA

Projekt GOZDNA IGRALNICA bomo v šolskem letu 2020/2021 izvajale kot nov projekt, v sklopu Mreže gozdnih vrtcev Slovenije.

Več

PROJEKT Z GIBANJEM DO ZDRAVJA

V letošnjem šolskem letu, letu 2020/2021 nadaljujemo z projektom  Z GIBANJEM DO ZDRAVJA v povezavi z športnim programom MALI SONČEK.

Več

PROJEKT: ZDRAVJE V VRTCU

V letošnjem šolskem letu 2020/2021 bomo že drugo leto izvajali projekt, v katerega so zajeta različna področja.  Rdeča nit skozi to šolsko leto projekta Zdravje v vrtcu, ki ga podpira NIJZ (NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE) je POČUTIM SE DOBRO 2.

Program promovira zdravje ter usmerja izvajanje aktivnosti za ohranjanje in krepitev zdravja v vrtčevskem okolju in izven tega. 

Več

Zadnji dogodki iz vrtca

OBELEŽILI SMO SVETOVNI DAN ZEMLJE

SVETOVNI DAN ZEMLJE je 22. 4. in tako smo tudi letos obeležili ta dan v našem vrtcu.. Naravi smo pomagali posaditi rastline in jo presenetili z risbicami za njen rojstni dan..

Več

Predstavitev poklica - zdravnik, ob dnevu zdravja

5. 4. smo zabeležili svetovni dan zdravja. V sklopu tega dogodka, so otroci vrtca Ringaraja, v sredo, 14. 4. in četrtek, 15. 4. 2021 spoznali poklic zdravnika, ki jim ga je predstavila vzgojiteljica Špela.

Več

SONČKI IN MESEC MAREC

Na kaj najprej pomislimo ob imenu meseca »MAREC«? Na pomlad, sonce, ptice, cvetlice,  dan žena, dan mučenikov, materinski dan in še veliko znanih svetovnih dni, kot npr. gozdov, lutkarjev, gledališča, meteorologije, strpnosti, ustne higiene, voda in še bi lahko naštevali. Vas zanima kaj vse smo Sončki počeli v mesecu marcu? Kar precej naštetih dni smo obeležili. 

Več
Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani