Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.                      www.eu-skladi.si

 

 

SONČKI IN MESEC MAREC

Na kaj najprej pomislimo ob imenu meseca »MAREC«? Na pomlad, sonce, ptice, cvetlice,  dan žena, dan mučenikov, materinski dan in še veliko znanih svetovnih dni, kot npr. gozdov, lutkarjev, gledališča, meteorologije, strpnosti, ustne higiene, voda in še bi lahko naštevali. Vas zanima kaj vse smo Sončki počeli v mesecu marcu? Kar precej naštetih dni smo obeležili. 

 

Ker je na vrata potrkala pomlad, smo jo vnesli v našo igralnico z ustvarjanjem ter na okna prilepili izrezane zvončke, trobentice, marjetice, metuljčke, risali čebelice, tudi breskove vejice so zacvetele. 

 

Še pred koledarskim pričetkom pomladi smo se spomnili vseh žena, ki praznujejo 8. marca in seveda »mučenikov«, 10. marca ter jim poslali najlepše želje.

Vse pa se je dogajalo za in okrog materinskega dne. Za naše predrage mamice smo pripravili posebna presenečenja, ki smo jih izdelali s pomočjo vzgojiteljic. O, kako smo uživali! Čeprav nas je skrbelo, ker ne znamo še pravilno pisati, risati srčkov, popolno izrezovati, se je vse dobro izšlo, saj nas imajo mamice najrajši na svetu!

Na nebu zvezdic je milijon,

vsa noč je pozlačena,

milijon je ptic,

milijon cvetlic,

a mamica le ena!

 

 

Poleg rednega jutranjega razgibavanja, plesa in igre si včasih jutra popestrimo s prijetno melodijo zvončkov, sklepamo prijateljstva, si pomagamo, se učimo kvačkati in možgančke urimo v namiznih igricah, ki jih za nas pripravljata vzgojiteljici. 

 

 

 

Spomladansko sonce pa nas je vedno zvabilo na svež zrak: na travnik, igrišče, največkrat pa v gozd. Tam smo se spet igrali in naužili toplega spomladanskega vetrca.

 

 

Na poti do škratkove jedilnice smo v začetku marca našli nove stebričke, kjer smo tisti, ki že poznamo črke, prebirali: B-A-N-O-V-A-D-O-M-A-Č-I-J-A, 

P-O-V-E-Z-A-N-O-S-T, M-L-A-K-A ter ugotavljali številke. Vzgojiteljica  nam je pojasnila, da je KS Artiče postavila oznake za energijske točke, kar nas seveda ni pritegnilo. Bolj nas je zanimal zemljevid, kje je kdo doma.

 

 

Potem se je vse začelo. Zbiranje idej in predlogov gozdnih živalic (zajčki, volkci, medveda, veverički, sovica, škratek) za reševanje gobic (jurčki, rdeče mušnice, lisičke) pred nemarnimi škornji, priprava besedila za »igrico«, razdelitev vlog, gradnja bivališč za nastopajoče živali, vaje, izdelava kostumčkov, ponavljanje besedila, prepevanje pesmice o nemarnih škornjih …

 

 

 

Končno je nastala dramatizacija, ki smo jo posneli kar v škratkovi jedilnici, saj zaradi trenutnih razmer nismo smeli imeti gledalcev na našem nastopu. Smo si jih pa močno želeli, saj smo postali pravi mali »gledališčniki«. Posnetek VELIKI NEMARNI ŠKORNJI smo si premierno ogledali v igralnici, nato pa smo ga podarili našim staršem ob zelo pomembnem dnevu – 25. marcu, materinskem dnevu! 

 

 

 

Pred koncem meseca smo ob potoku še preverili, če skozi teče kaj vode. Nekatere fotografije in obrazi povedo več, kot bi lahko opisali z besedami, da bo preteklo še veliko vode, preden se bomo naveličali igre in medsebojnega druženja.

 

 

Vaši Sončki z vzgojiteljicama Sonjo in Suzano 

 


Zapisala: vzg. Suzana Bogovič

 

Zadnji projekti iz vrtca

PROJEKT GOZDNA IGRALNICA

Projekt GOZDNA IGRALNICA bomo v šolskem letu 2020/2021 izvajale kot nov projekt, v sklopu Mreže gozdnih vrtcev Slovenije.

Več

PROJEKT Z GIBANJEM DO ZDRAVJA

V letošnjem šolskem letu, letu 2020/2021 nadaljujemo z projektom  Z GIBANJEM DO ZDRAVJA v povezavi z športnim programom MALI SONČEK.

Več

PROJEKT: ZDRAVJE V VRTCU

V letošnjem šolskem letu 2020/2021 bomo že drugo leto izvajali projekt, v katerega so zajeta različna področja.  Rdeča nit skozi to šolsko leto projekta Zdravje v vrtcu, ki ga podpira NIJZ (NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE) je POČUTIM SE DOBRO 2.

Program promovira zdravje ter usmerja izvajanje aktivnosti za ohranjanje in krepitev zdravja v vrtčevskem okolju in izven tega. 

Več

Zadnji dogodki iz vrtca

SONČKI IN MESEC MAREC

Na kaj najprej pomislimo ob imenu meseca »MAREC«? Na pomlad, sonce, ptice, cvetlice,  dan žena, dan mučenikov, materinski dan in še veliko znanih svetovnih dni, kot npr. gozdov, lutkarjev, gledališča, meteorologije, strpnosti, ustne higiene, voda in še bi lahko naštevali. Vas zanima kaj vse smo Sončki počeli v mesecu marcu? Kar precej naštetih dni smo obeležili. 

Več

MESEC MAREC PRI GUMBKIH

V mesecu marcu se je pri Gumbkih veliko dogajalo. Urili so prste, telovadili, opravljali »hišna opravila« in vsakodnevno hodili na obhod Artič.. hehe, malo za hec, malo za res

Več

POMLADNI RINGARAJČKI

Pust širokih ust je pregnal zimo in priklical prve znanilce pomladi. Res da ni imel veliko dela, saj nam letošnja zima ni prinesla kaj dosti snega, so se pa Ringarajčki zato vseeno zelo razveselili toplih žarkov sonca...

Več
Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani