OPSI PROJEKTA  

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.                      www.eu-skladi.si

 

SONČKI V POMLADNEM ČASU

Otroci iz skupine Sončki, pomlad resnično spoznavajo z vsemi čutili.. Opazujejo Banov gozd kako se prebuja, kako se bo lačna gosenica prelevila v metulja, kako se živali prebujajo in prihajajo iz svojih skrivališč...

S prebujajočo se pomladjo smo spoznali zgodbo o Zelo lačni gosenici, ki je bila nalašč izbrana za to, da vključi čim več otroških čutil, jih prevzame s svojim stopnjevanjem dogodkov in očara z enostavnim ter melodičnim jezikom, ki si ga hitro zapomnijo. Zdaj je Zelo lačna gosenica postala stalnica, ki otroke na ležalnikih pospremi k opoldanskemu počitku.

 

V sedmih pomladnih tednih smo čas od zajtrka do kosila 16 krat preživeli v raziskovanju gozda, ki se je pred našimi očmi opazno spreminjal. Ker sta v tem času shodili tudi naši najmlajši varovanki, ti zdaj po gozdnih tleh sami strumno sledita ostalim, ki najdejo močerada, pajke in mravlje, polnijo žepe z želodi, kuhajo v drevesnih duplih polnih deževnice, se gugajo na vejah ter se vozijo po gozdnem toboganu. Njuno enodnevno odsotnost pa smo izkoristili za obisk naraslega potoka. Poslušali smo njegovo šumenje, iskali suhe palice s katerimi smo tolkli po njegovi gladini in na vsake toliko utihnili, da smo slišali še žgolenje najrazličnejših ptic. V gozdu so se otroci kmalu spontano povezali v skupinice, v katerih so največkrat odigravali prizore medsebojne pomoči iz risank Tačke na patrulji, ki so jih gledali doma.

 

 

 

Na Medvedovi kmetiji nas je prijazna gospodinja pospremila v hlev, kjer smo si najprej z varne razdalje ogledali belega ponija in 3 velike vrance, enega med njimi, pa so pogumnejši lahko tudi pobožali. Kakšno rahlo deževno dopoldne smo izkoristili za skakanje po lužah, sončne dni pa še za tekanje in kotaljenje po travniku, okušanju kislic in opazovanju čebel, ki so na regratovih cvetovih nabirale med za naš čaj.

  

 

Tople popoldneve smo preživljali na našem igrišču, nadvse pa smo se razveselili tudi obiska pomladne vile, s katero smo navdušeni zarajali.

 

V igralnici so otroci najraje segali po plastelinu, Lego kockah in vozilih ter slikanicah, med katerimi sta najbolj oblegani Zelo lačna gosenica in knjiga s pesmicami. Naš sonček, ki je v teh dneh obiskal še zadnje otroke, pa od le-teh vedno znova izvablja same najlepše spomine. Tako s številnimi fotografijami otroci krepijo vez med domom in vrtcem ter medsebojno pripadnost v skupini.

 

V teh tednih so se med nami zamenjali številni odrasli, ki so nas videli vsak na svoj način in doprinesli vsak svoj delež k naši skupinski dinamiki.

 

Hvala Vam, dragi starši, da ste vse to sprejeli odprtih rok. Hvala Vam, ker nam zaupate in nas podpirate. Lepo nam je skupaj in lepo nam je z Vami!

 

Zapisala: vzgojiteljica Martina Makovec Žagar

 

 

Zadnji projekti iz vrtca

PROJEKT: GLASBENA SKRINJICA

Zakaj glasba?

Ker otroke:

- pomirja in sprošča,

- vpliva na razvoj njihovih možganov,

- spodbuja medsebojne interakcije,

- navaja na sodelovanje in prilagajanje,

- vpliva na otrokov osebnostni razvoj,

- navaja otroke na subtilnost,

- spodbuja kreativnost,

- nudi občutke zadovoljstva in sprejemanja.

Več

PROJEKT: EKO VRTEC

CILJI, ki uresničujejo program ekovrtec so razvijanje pozitivnih medsebojnih odnosov, učinkovita raba naravnih virov, spodbujanje kreativnosti in izmenjava idej ter vzgoja za zdrav način življenja v zdravem okolju.

Več

PROJEKT: Z GIBANJEM DO ZDRAVJA

V šolskem letu 2019/2020 začenjamo z novim nacionalnim projektom ZDRAVJE V VRTCU v sklopu NIJZ (NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE)

Program promovira zdravje ter usmerja izvajanje aktivnosti za ohranjanje in krepitev zdravja v vrtčevskem okolju in izven tega. 

Več

Zadnji dogodki iz vrtca

Predstava Mini Moni

»Riše črte, barva, briše,

sive slone, bele hiše.

Rdeče, modre in zelene,

nariše sonce, tebe, mene.

Pobarvati zna čisto vse, čisto vse, … poljubčka pa ne.«

Več

DRAMATIZACIJA PRI KAPLJICAH

V začetku meseca februarja se je tudi naša skupina predstavila z dramatizacijo.

Več

BALONČKI V DEŽELI PALČOVIJI

Ah, ta dežela Palčovija!

Balončki že cel mesec iščemo palčke in škratke po Banovi hosti, a jih ne najdemo, pa naj bomo še tako spretni. Vedno se nam za las izmaknejo...

Več
Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani