OPSI PROJEKTA  

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.                      www.eu-skladi.si

 

APRILSKE DOGODIVŠČINE PRI ŽOGICAH

Toplo sonce in prebujajoče se pomlad ni prebudila samo rožic in privabila ptičk nazaj iz južnih krajev, temveč je zbudila tudi drobcene žuželke, ki so začele veselo gomazeti okoli nas. In veselo letati in nas razveseljevati s svojimi pisanimi krilci, brnenjem krilc v tihih pomladnih nočeh.

In kaj je bolj vznemirljivega, kot raziskovati njihovo skrivnostno življenje...?

Zato smo Žogice  veselo zavihale rokave in se lotile dela. Najprej smo ugotovili, kaj sploh o žuželkah vemo. Kar dosti, ampak še vedno premalo in nekaj ugotovitev smo imeli povsem napačnih. Na primer, deževnik! Prepričani smo bili, da spada med žuželke. In celo polž! Pri tem smo si pomagali s prav posebno KWL tehniko. To je posebna tabela, kamor  je vzgojiteljica zapisala vse, kar  že vemo, kar bi radi zvedeli, kako bomo to izvedeli in na koncu , kaj smo se naučili.

 

Ko smo to opravili, smo se podali na raziskovanje. Najprej smo odšli v gozd. Joj, koliko žuželk se tam skriva. Vsepovsod jih je. Pod listjem , pod lubjem, na deblih, v štorih…..nastavili smo jim celo past in jih kar nekaj ujeli. Tudi ulovili smo jih nekaj in jih dali v vivarij, ga odnesli v igralnico in jih opazovali s povečevali. Uh, pa še deževnika smo ujeli in to ogromnega. No, pozneje smo zvedeli, da je deževnik kolobarnik in ne žuželka, ampak vseeno je bil zanimiv za opazovanje.

 

Tudi zunaj , na igrišču smo nastavili past, za sršene. Naredili smo ga iz plastenk in ujeli dva ogromna sršena. Ampak lumpa sta nam uspela uiti. Še dobro, da je bila v bližini vzgojiteljica iz sosednje skupine in naenkrat sta čudežno izginila.

 

 

 

 

Res smo se veliko ukvarjali z žuželkami, veliko smo bivali zunaj, v gozdu, ob mlaki, smo pa tui vmes kaj postorili...

Slikali cvetoče drevo, nastopali v Domu upokojencev Krško, prepevali pesmice o žuželkah, jih risali, oblikovali iz odpadnega papirja, plastičnih zamaškov,  uredili zeliščno gredico, očistili okolico vrtca, si izdelali  ježka iz plastenke in vanj posadili seme trave v sodelovanju s Komunalo Brežice in še in še…..

Kot bi mignil, smo se znašli v mesecu maju.

O tem, kaj se je dogajalo v tem najlepšem mesecu, pa drugič.

 

ZAPISALA: vzgojiteljica  Ruth Gramec

Zadnji projekti iz vrtca

PROJEKT: GLASBENA SKRINJICA

Zakaj glasba?

Ker otroke:

- pomirja in sprošča,

- vpliva na razvoj njihovih možganov,

- spodbuja medsebojne interakcije,

- navaja na sodelovanje in prilagajanje,

- vpliva na otrokov osebnostni razvoj,

- navaja otroke na subtilnost,

- spodbuja kreativnost,

- nudi občutke zadovoljstva in sprejemanja.

Več

PROJEKT: EKO VRTEC

CILJI, ki uresničujejo program ekovrtec so razvijanje pozitivnih medsebojnih odnosov, učinkovita raba naravnih virov, spodbujanje kreativnosti in izmenjava idej ter vzgoja za zdrav način življenja v zdravem okolju.

Več

PROJEKT: Z GIBANJEM DO ZDRAVJA

V šolskem letu 2019/2020 začenjamo z novim nacionalnim projektom ZDRAVJE V VRTCU v sklopu NIJZ (NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE)

Program promovira zdravje ter usmerja izvajanje aktivnosti za ohranjanje in krepitev zdravja v vrtčevskem okolju in izven tega. 

Več

Zadnji dogodki iz vrtca

Predstava Mini Moni

»Riše črte, barva, briše,

sive slone, bele hiše.

Rdeče, modre in zelene,

nariše sonce, tebe, mene.

Pobarvati zna čisto vse, čisto vse, … poljubčka pa ne.«

Več

DRAMATIZACIJA PRI KAPLJICAH

V začetku meseca februarja se je tudi naša skupina predstavila z dramatizacijo.

Več

BALONČKI V DEŽELI PALČOVIJI

Ah, ta dežela Palčovija!

Balončki že cel mesec iščemo palčke in škratke po Banovi hosti, a jih ne najdemo, pa naj bomo še tako spretni. Vedno se nam za las izmaknejo...

Več
Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani