PIŠITE NAM! VPRAŠAJTE NAS!

E-pošta
Ime in priimek
Pustite sporočilo

  

ODGOVORNO S HRANO

V torek, 24.10.2017, je v okviru Eko šole potekala mednarodna konferenca Odgovorno s hrano.

 

Evropski projekt, v katerega je vključenih 9 držav, med njimi tudi Slovenija, ozavešča učence in njihove starše o zdravi prehrani in odgovornem ravnanju s hrano. Poudarja, da je najkakovostnejša tista hrana, ki jo kupimo neposredno od proizvajalcev - kmetov, hrana z nič kilometri transporta (lokalna in neuvožena), hrana ekološkega porekla, hrana brez vsebnosti palmovega olja, hormonov, pesticidov, antibiotikov.

Projekt daje velik poudarek odgovornemu ravnanju s presežki hrane.

 

Na konferenci je sodelovalo 60 udeležencev iz štirih držav: Slovenije, Hrvaške, Italije in Češke. Konferenca je potekala v treh različnih jezikih. Na njej so sodelovali učitelji in vzgojitelji, ki so predstavili primere dobrih praks zdravega načina prehranjevanja na vseh ravneh izobraževanja. Predstavljenih je bilo 18 uspešno izvedenih projektov iz Slovenije in Hrvaške.

 

V plenarnem delu je ga. Tereza Cajkova - mednarodni vodja,  predstavila rezultate projekta na mednarodni ravni.

Direktor urada za šolsko prehrano  v Udinah dr. Flavio Peccorari nas je seznanil s stanjem prehrane v italijanskih šolah.

Kaj bodoče učitelje učijo o prehrani na Pedagoški fakulteti v Ljubljani je predstavill dr. Stojan Kostanjevec.

Josip Gregac in  Gregor Cerar  sta kot vodji projekta na Hrvaškem in v Sloveniji predstavila dosežke projekta v teh dveh državah.

 

Čas kosila smo udeleženci preživeli na biodinamični kmetiji Černelič, kjer nam je družina predstavila kmetijo, kmetovanje in nas pogostila z ekološkim kosilom. Obiskovalci so si kupili tudi domače pridelke, Černelčevi pa so vsakega obdarili z doma narejenimi okusnimi darilci.

 

Učenci OŠ Artiče in otroci iz vrtca Ringa Raja smo udeležencem podarili lastno pridelana semena ognjiča in tako sejali na vrtičkih pridobljeno znanje. 

Prispevka dobrih praks, dva tudi iz naše šole oz. vrtca (Od semena do semena in Aktivno učenje v vrtcu), si lahko preberete na spletni strani Eko šole pod rubriko Odgovorno s hrano.

 

Priprava konference je bila za nas nov izziv, ki ga brez posluha vodstva šole, pomoči učencev, kuharic in učiteljev, ne bi mogli izpeljati na tako kakovostni ravni.

Vsem iskrena hvala.

 

NAŠE POSLANSTVO:  ZASEJMO SI SVOJE SEME IN IMEJMO SVOJ VRT. ZAKAJ? DA VEŠ, KAJ JEŠ. 

 

 

Natalija Vahčič

 

 

 

Uspehi v šoli

Starejši dečki občinski prvaki v nogometu

Starejši dečki so postali občinski prvaki v nogometu in se uvrstili na področno prvenstvo, ki bo novembra.

Več

REZULTATI DRŽAVNEGA TEKMOVANJA IZ LOGIKE

Prispeli so rezultati državnega tekmovanja iz logike "Logična pošast".

Več

KAJ VEŠ O PROMETU 2017

V torek, 16. 5. 2017, je v Brežicah potekalo tekmovanje "Kaj veš o prometu".

Več
Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani